Vynikající prostředek pro odstranění šupinatění pokožky, zjemňuje a hydratuje, tonizuje pokožku.

Přidat k oblíbeným Odebrat z oblíbených
podíl

Struktura: 100% přírodní sezamový olej.
INCI: olej ze semen sezamu indicum.
Země původu ropy: USA.
Osvědčení: organické.
Kontraindikace: Individuální intolerance na sezamový olej je možná.

Sezamový olej – získává se z bílých sezamových semínek Druh Sesamum indicum lisování za studena s následným čištěním. Je to neviskózní kapalina, světle žluté barvy, prakticky bez zápachu. Při -4 °C tvrdne do měkké olejovité hmoty.

Existuje mnoho druhů sezamu, které se liší barvou semen. Mohou být bílé, červené, černé a odstíny mezi nimi. Bílá semena se používají k výrobě nejkvalitnějšího oleje, zatímco černá semena po lisování produkují vyšší procento oleje. Olej, který je optimální pro péči o pokožku, se získává lisováním za studena z nepražených sezamových semínek.

Sezamový olej má hojivé, protizánětlivé a imunostimulační účinky. V lidovém léčitelství je oblíbeným prostředkem k léčbě různých dermatologických onemocnění a poškození kůže (rány, popáleniny, ekzémy, lupénka, mykózy atd.). V čisté formě se olej používá na ekzémy a lupénku. Tento olej je známý pro své svalové relaxační účinky, a proto se používá k relaxační masáži. K péči o pokožku kolem očí a jemnou dětskou pokožku je vhodné používat sezamový olej.

Sezamový olej je silný antioxidant a slouží jako ultrafialový filtr, který absorbuje tělu škodlivé paprsky. Tato vlastnost umožňuje použití oleje pro účely ochrany před sluncem. Sezamový olej, bohatý na antioxidanty a fytosteroly, zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky, včetně stárnutí spojeného s nadměrným sluněním nebo hormonální nerovnováhou. Pomáhá zbavit se skvrn po akné, různých podráždění pokožky doprovázených zarudnutím, olupováním nebo zánětem. Používá se k aktivaci metabolismu tuků a obnovení ochranných funkcí epidermis.

Sezamový olej je bohatý na vitamíny E a B, nezbytné pro zdraví vlasů, a proto se používá pro lámavé vlasy a vypadávání vlasů, k výživě a obnově poškozených nebo barvených vlasů. Zanechává vlasy hebké, lesklé a objemné. Příznivě působí na mastnou a zánětlivou pokožku hlavy. Protože tento olej normalizuje činnost mazových žláz, používá se při seboree.

Zevní použití sezamového oleje ve formě kosmetických koupelí pomáhá podpořit růst nehtů a předcházet jejich lámavosti a delaminaci.

Sezamový olej se používá v čisté formě a jako základový olej. Je odolný vůči oxidaci díky přítomnosti vitaminu E a dalších přírodních antioxidantů, proto je vhodné jej míchat s jinými rostlinnými oleji, což může prodloužit jejich trvanlivost.

Čištění obličeje
Kosmetický vatový tampon se navlhčí v teplé vodě, vyždímá, nanese se na něj pár kapek sezamového oleje a otírá se s ním pokožka obličeje.

ČTĚTE VÍCE
Jak vybělit ručníky sodou a octem?

Hydratační a vyživující maska ​​na obličej a dekolt
Tato maska ​​stahuje póry, zmírňuje záněty a podráždění a je užitečná pro mastnou, suchou, šupinatou a stárnoucí pleť. Lehkými pohyby naneste sezamový olej na obličej a dekolt. Po 30 minutách setřete přebytečný olej ubrouskem.

Masáž pro posílení nehtů
Konečky prstů ponořte na 10 minut do teplé vody s citronovou šťávou. Poté si otřete prsty a masírujte konečky každého prstu po dobu 5 minut pomocí sezamového oleje.

Výživná maska ​​na vlasy
Masážními pohyby vetřete sezamový olej do pokožky hlavy. Po 30 minutách olej smyjte teplou vodou a šamponem.

Prevence zubního kazu a posílení dásní
Každý den držte 10 polévkové lžíce v ústech po dobu 0,5 minut. lžíce sezamového oleje. Po proceduře vypláchněte ústa mírně osolenou vodou.

Lék na bolest zubů
Vetřete sezamový olej do dásně poblíž bolavého zubu.

Zmírnění únavy a tíhy v nohou
Namasírujte si chodidla teplým sezamovým olejem a následně nohy ponořte do teplé koupele s přídavkem bylinek nebo esenciálních olejů, které mají hřejivý účinek.

Odstranění zánětu kůže
Namažte bolavé místo sezamovým olejem 2-3x denně. Při svědivé dermatitidě a podráždění kůže otřete bolavé místo směsí připravenou takto: smíchejte stejné díly šťávy z listů aloe a čerstvě vymačkané hroznové šťávy, poté přidejte jeden díl sezamového oleje do jednoho dílu vzniklé směsi.

Tato stránka neposkytuje žádná prohlášení ani záruky, výslovné ani předpokládané, týkající se úplnosti, přesnosti, platnosti nebo vhodnosti obsahu tohoto blogu pro jakýkoli konkrétní účel. Ohledně jakýchkoli lékařských a zdravotních diagnóz a léčebných postupů se prosím poraďte se svým lékařem. Informace na tomto blogu by neměly být považovány za náhradu konzultace s lékařem.

  • 24.07.2020/6/XNUMX komentáře: XNUMX

➦Sezamový olej – biologické vlastnosti ➦Složení sezamového oleje ➦Vlastnosti sezamového oleje ➦Jaké jsou výhody sezamového oleje ➦Jaký sezamový olej je dostupný ve fytomarketu
➦Aplikace v kosmetologii ➦Jak správně užívat sezamový olej ➦O výhodách sezamového oleje nalačno ➦Neškodí sezamový olej nějak? Výhody sezamového oleje pro zdraví a krásu jsou známy již od starověku. Podle asyrské legendy bohové před stvořením světa pili víno ze sezamových semínek. Starověcí řečtí atleti používali tento produkt před soutěžemi ke zvýšení vytrvalosti, zmínky o něm lze nalézt v egyptských Ebersových papyrech. Sezamový olej se ve středověku používal při léčbě různých neduhů, jak o tom psal perský vědec, filozof a lékař Avicenna. V dnešní době je tento oblíbený produkt žádaný také ve vaření, medicíně a kosmetologii.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho vydrží účinek suchého šamponu?

Sezamový olej – biologické vlastnosti

Sezamový olej se získává ze surových, lisovaných semen jednoleté olejnaté rostliny čeledi Pedaliaceae, jejíž vědecký název Sesamum indicum naznačuje indický původ, protože se začal pěstovat v Indii před více než 5000 lety. Za kolébku sezamu je považována Jižní Afrika, kde se stále vyskytuje ve volné přírodě. V současnosti se tato rostlina pěstuje v Africe, Střední Asii, Indii, zemích Dálného východu a Zakavkazsku, kde našla široké uplatnění v různých oborech. Sezam a sezamový olej patří do jídelníčku zdravé středomořské stravy vždy, u nás se semena používají k posypání pečiva a výrobě chalvy. Sezam je nazýván královnou olejnatých semen s vysokou biologickou hodnotou. Sezamový olej je chutný, zdravý a cenově dostupný produkt s širokým spektrem použití. Olej může mít barvu od světle hnědé až po tmavě červenohnědou, vůně a chuť závisí na stupni smažení. Za studena lisovaný lehký sezamový olej se vyrábí ze syrových semínek. Má světlou barvu, neutrální olejovou chuť, je ceněn pro svou čistotu a šetrnost k životnímu prostředí, je ekoproduktem a snadno se hodí do každého pokrmu. Smažené máslo je oblíbené pro svou bohatou oříškovou chuť a výrazné sezamové aroma, které zvýrazňuje chuť pokrmů.

Složení sezamového oleje

Sezamová semínka obsahují 44 až 60 procent olejů, včetně mastných kyselin arachidonové, linolenové, linolové, hexadecenové, olejové, palmitové, myristové a stearové. Snadnost distribuce a beztížnost oleje je dána 40% kyselinou olejovou. Obsahuje bílkoviny bohaté na lysin, tryptofan a methionin, sacharidy a také vitamíny: A, C, E, PP, skupina B. Tento olej obsahuje plný komplex vitamínů B, včetně těch nejvzácnějších B6 a B12. Výrobek je bohatý na vápník, hořčík, železo, fosfor, měď, mangan a thiamin. 100 gramů sezamového oleje obsahuje 35 % denní hodnoty vápníku, 74 % mědi a 31 % hořčíku. Obsah kalorií 1 polévková lžíce – 52 kalorií. Olej obsahuje biologicky aktivní látky sesamol a sesaminol – antioxidanty, které pomáhají předcházet poškození buněk způsobenému volnými radikály, dále sesamin a sesamolin, které patří do třídy lignanů s protizánětlivými vlastnostmi. Tato sloučenina působí jako konzervační prostředek a zajišťuje dlouhodobé skladovací vlastnosti. Sezamový olej obsahuje látku fytin, která obnovuje a normalizuje minerální rovnováhu v těle, a fytosterol, který snižuje riziko infekčních onemocnění a aterosklerózy. Přítomnost bílkovin a lecitinu, podílejících se na antioxidačních procesech, zajišťuje přirozenou rovnováhu pokožky. Vysoce kvalitní sezamový olej obsahuje také esenciální steroly a skvalen.

Vlastnosti sezamového oleje

Sezamový olej má léčivé a obecně harmonizující vlastnosti, řeší širokou škálu vnitřních i vnějších problémů v těle. Pomáhá při vyčerpání, anémii, krvácení, urychluje rychlost rekonvalescence po vleklých onemocněních. Díky svým antioxidačním účinkům dokáže sezamový olej snížit poškození buněk způsobené volnými radikály. Jednoměsíční studie na krysách zjistila, že užívání sezamového oleje chrání tělo před poškozením srdečních buněk. Při konzumaci 2 nebo 5 ml sezamového oleje denně byla antioxidační aktivita u potkanů ​​významně zvýšena inhibicí sloučenin, jako je xantinoxidáza a oxid dusnatý, které produkují volné radikály. Protizánětlivé vlastnosti sezamového oleje se projevují suchým kašlem, dušností, nachlazením, chronickými zánětlivými procesy, kožními problémy. Zlepšuje složení krve, zvyšuje počet krevních destiček a ovlivňuje koagulaci, příznivě ovlivňuje činnost kardiovaskulárního systému. Díky normalizaci metabolismu a trávení je olej účinný při onemocněních slinivky břišní a jater. Projímavého a anthelmintického účinku se využívá při léčbě enzymatických poruch. Olej má analgetický a antirevmatický účinek a je široce používán při terapeutických masážích při artritidě, revmatismu a osteochondróze. V tradiční thajské medicíně je součástí injekčních roztoků, mastí, náplastí a mazání. Díky antioxidačním a regeneračním vlastnostem se používá jako základ pro lupénku, ekzémy a jiné dermatitidy, k péči o stárnoucí pokožku, tonizuje, vyživuje, obnovuje rovnováhu lipidů, turgor a barvu. Sezamový olej je jedním z nejlepších přírodních zvlhčovačů pokožky, které jsou epidermis vnímány jako „své vlastní“, což je zvláště patrné na ochablé a suché pokožce. Je to jeden z nejlepších přípravků na ochranu proti slunci, protože obsahuje sesamol, který absorbuje ultrafialové paprsky a zabraňuje spálení. Nedávno studie na zvířatech a ve zkumavkách ukázaly, že sezamový olej může snížit zánět. Bylo prokázáno, že sezamový olej snižuje zánětlivé markery, jako je produkce oxidu dusnatého. Při místní aplikaci může mít podobné účinky. Jedna studie na krysách zjistila, že olej může snížit poškození buněk inhibicí sloučenin, jako je xantinoxidáza a oxid dusnatý, které produkují volné radikály.

ČTĚTE VÍCE
Jak pečovat o smíšený typ vlasů?

Jaké jsou výhody sezamového oleje?

  • Zlepšuje stav kardiovaskulárního systému, chrání před vznikem aterosklerózy tím, že zabraňuje tvorbě tukových plátů na stěnách žil a kapilár.
  • Snižuje hladinu cholesterolu v krevní plazmě, snižuje jeho produkci v játrech a normalizuje krevní tlak.
  • Doplňuje potřebné množství minerálů v těle.
  • Má pozitivní vliv na stav vlasů a nehtů.
  • Podporuje dobrou činnost trávicího traktu, působí projímavě, pomáhá při hemoroidech a zácpě.
  • Čistí tělo od odpadních látek a toxinů.
  • Zlepšuje činnost nervového systému díky riboflavinu a thiaminu, pomáhá tělu bojovat s napětím a stresem.
  • Betacitosterol, který je součástí sezamových semínek, urychluje metabolické procesy v těle a podporuje hubnutí.
  • Zvyšuje aktivitu jaterních enzymů, které štěpí mastné kyseliny.
  • Pomáhá snižovat chuť k jídlu a zabraňuje přejídání.
  • Tvoří sloučeniny enterodiol a entererolakton, které mají antikarcinogenní aktivitu.
  • Usnadňuje dýchání při astmatu a plicních onemocněních.
  • Léčí pokožku, zlepšuje pleť, strukturu epidermis, vyhlazuje vrásky.

Sezamový olej pro děti

Tento přípravek pomáhá při nachlazení, zvyšuje lokální i celkovou imunitu. Chcete-li odstranit ucpání horních cest dýchacích, jednoduše otřete uši dítěte vatovým tamponem namočeným v sezamovém oleji.

Při kašli se doporučuje zahřát olej ve vodní lázni na 36 stupňů, rychle vetřít do hrudníku, zabalit dítě do deky a nechat spát. Hned následující den příznaky nachlazení zmizí, teplota klesne a dýchání se uvolní.

Olej ulevuje od plenkové vyrážky, zarudnutí a svědění dětské pokožky, hojí drobné řezné rány, rány a popáleniny. Pro svůj anthelmintický účinek je užitečný pro prevenci parazitů u dětí.

Sezamový olej pro ženy

Pomocí sezamového oleje se ženy ještě ve středověku zbavily mnoha specifických problémů. Například v jednom z pojednání bylo ženě doporučeno konzumovat lžičku sezamového oleje denně pro zlepšení funkce reprodukčního systému, snížení rizika mastopatie a při slabé menstruaci.

Díky přítomnosti fytoestrogenů je užitečný pro ženy po 45. roce života a v období menopauzy, kdy rychle klesá tvorba ženských hormonů.

Těhotné ženy by ho měly užívat opatrně a v malém množství, ale díky vysokému obsahu vápníku přispívá k tvorbě pevné kostní kostry pro nenarozené dítě. Je užitečný pro kojící ženy k prevenci mastopatie.

Výhody sezamového oleje pro muže

Díky přítomnosti tokoferolu olej stimuluje sekreci mužských pohlavních žláz, urychluje zrání spermií, normalizuje činnost prostaty a pomáhá při snížené sexuální aktivitě.

ČTĚTE VÍCE
Kolikrát denně byste měli pleť hydratovat?

Jaký druh sezamového oleje je k dispozici ve Phytomarketu

Jedlé sezamové oleje

Sezamový olej je velmi bohatý na železo, zinek, fosfor, draslík, křemík, nikl, hořčík, měď, mangan a některé další prvky. Ale pokud jde o obsah vápníku v něm, prostě se nevyrovná – pouze 1 lžička. sezamový olej obsahuje denní potřebu vápníku i pro dospělého.

Lze použít při přípravě studené kuchyně, salátů, omáček, kaší a polévek. Je cenným zdrojem vápníku a má antioxidační vlastnosti. Může být použit v kosmetologii a medicíně.

Sezamový olej se používá ve vaření, medicíně a také v kosmetologii. Obsahuje aminokyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, vitamíny, makro- a mikroprvky, antioxidanty sezamol a skvalen, fytin, fytosteroly, fosfolipidy a další užitečné prvky.

Aplikace v kosmetologii

Sezamový olej zmírňuje podráždění a šupinatění pokožky, dodává jí svěžest, pružnost a odstraňuje jemné vrásky. Používá se jako peeling. Díky skvalenu a vitamínu E aktivně vyživuje, zvlhčuje a zjemňuje pokožku, stimuluje metabolismus kyslíku a krevní oběh a podporuje regeneraci epidermis.

Olej pomáhá oslabeným, matným vlasům náchylným k vypadávání vlasů, dodává jim hebkost, lesk a obnovuje je po barvení. Obnovuje vlasovou strukturu po plavání v bazénu, ve slané mořské vodě i vlivem slunečního záření, a to jak pomocí samostatného produktu, tak jako součást masek.

Sezamový olej na obličej

Sezamový olej má vynikající omlazující účinek a je vhodný pro naprosto jakýkoli typ pleti, ale nejúčinnější je pro stárnoucí, suchou, šupinatou a problematickou pleť. Biochemické složky – proteiny, křemík, vitamín C – simulují syntézu kolagenu a zajišťují pevnost a elasticitu epidermis.

Vitamíny A, C, B a E obsažené v sezamovém oleji vyživují a zabraňují nedostatku vitamínů v pokožce. Zlepšuje krevní oběh, obnovuje rovnováhu minerálů, udržuje normální rovnováhu vody a lipidů a obnovuje ochranné funkce epidermis.

Sezamový olej je považován za zcela nekomedogenní, Pravidelné používání na obličeji odstraňuje skvrny a pigmentaci, včetně skvrn po akné. Jedná se o vynikající antibakteriální přípravek, který dobře čistí, stahuje póry a rychle hojí řezné rány, rány a vyrážky.

Jak správně užívat sezamový olej

Pro celkové posílení stačí, aby dospělý člověk zkonzumoval 1 polévkovou lžíci oleje s jídlem a přidal ho do salátů a dalších pokrmů.

Používá se jako masáž, zahřívá se, vkapává se do nosu a uší při nachlazení, vtírá se na plosky nohou a oblast hrudníku při kašli. K odstranění bolesti zubů se do dásní vtírá čistý olej. Lze jej použít jako základ pro výrobu bytových parfémů s dominantními květinovými vůněmi.

ČTĚTE VÍCE
Jaké kabáty z umělé kožešiny jsou letos v módě?

O výhodách sezamového oleje na lačný žaludek

Sezamový olej se používá vnitřně jako celkové tonikum, ke zvýšení hladiny vápníku v těle, při nachlazení a problémech s gastrointestinálním traktem.

Sezamový olej se používá nalačno při gastritidě a zácpě. Obaluje stěny žaludku, obnovuje sliznici, působí projímavě. Dávkování: 2 lžičky. 2-3x denně.

Pouze 1 polévková lžíce. Lžíce oleje denně zvyšuje množství vápníku v těle 3x.

Při obezitě, pálení žáhy, nachlazení, střevních kolikách, pro rychlé zotavení po nemoci a jiných potížích užívejte 0,5-1 lžičku 1x ráno.

Na gastritidu a vředy 1/2 polévkové lžíce. lžíce 3krát denně, pro špatnou srážlivost krve – 1 polévková lžíce. lžíce 3x denně před jídlem.

Škodí sezamový olej nějak?

Navzdory mnoha pozitivním účinkům používání sezamového oleje má některé kontraindikace. V první řadě se jedná o alergické reakce ve formě kašle, vyrážky a zarudnutí na kůži.

Pro schopnost ovlivňovat srážlivost krve je jeho časté užívání kontraindikováno u osob s trombózou.

Sezamový olej snižuje krevní tlak, proto by jej měli pacienti s hypotenzí užívat s opatrností. Kvůli vysokému obsahu vápníku a fytoestrogenů, aby se zabránilo předčasnému porodu, se doporučuje těhotným ženám omezit jejich užívání ve třetím trimestru.