Sezamový olej je skutečným zlatem kosmetologie! Po celém světě je ceněna pro svůj omlazující, antibakteriální a super liftingový účinek.

Má baktericidní vlastnosti, hojení ran, protizánětlivé, protiplísňové, imunostimulační vlastnosti a také pomáhá zlepšovat stav pokožky. Používání sezamového oleje se do moderního světa dostalo od starověku. Egypt, Střední Asie, Čína, Indie – v těchto zemích se sezamový olej používá široce a rozmanitě. Druhý název pro sezam je „sezam“.

Bohaté na látky, které příznivě působí na stav pokožky, vlasů a nehtů („vitamíny mládí“ A, E a C, vitamíny B, kyseliny Omega-6 a Omega-9, fytosteroly, fosfolipidy, skvalen, křemík, hořčík , fosfor, vápník, zinek), sezamový olej má velmi široké spektrum kosmetických účinků.

Sezamový olej je ideální jako základ pro vytváření krémů, masážních olejů a odličovačů. S úspěchem se používá v péči o vlasy, nehty a samozřejmě pokožku.

Výhody používání sezamového oleje

Než začnete používat sezamový olej, varujeme vás: má vážné kontraindikace! A to:

  • individuální nesnášenlivost sezamového oleje
  • zvýšená srážlivost krve
  • sklon k trombóze.

Před použitím v praxi pečlivě zvažte informace o kontraindikacích užívání jakýchkoli přírodních prostředků. Při ošetření velkým množstvím oleje nebo čistým sezamovým olejem se také ujistěte, že na pokožce nejsou žádné otevřené rány.

Sezamový olej na obličej

  • sezamový olej se zdá být stvořen pro citlivou a tenkou pokožku!
  • zmírňuje otoky a tmavé kruhy pod očima
  • zpomaluje stárnutí a redukuje hloubku vrásek
  • rozpouští černé tečky a vytahuje zátky z pórů
  • díky hořčíku osvěží obličej a aktivuje tělesné bariéry – žádný stres
  • ideální pro obnovu pleti po léčbě akné, odstranění jizev a pupínků
  • snižuje výskyt pigmentací, vyrovnává tón

Sezamový olej na obličej

  • nasycuje pokožku antioxidanty, vyživuje a hydratuje
  • zvládá suchost a odlupování
  • bojuje s dermatitidou
  • odstraňuje krusty
  • hojí popáleniny a řezné rány
  • sezamový olej je v těhotenství neocenitelný: zabraňuje vzniku strií, zvyšuje elasticitu pokožky a aktivuje ochranné funkce

Způsoby použití sezamového oleje na obličej

Sezamový olej se doporučuje především k péči o zralou pleť, protože ji chrání před procesy stárnutí a ultrafialovým zářením.

Omyjte olejem pro intenzivní hydrataci

Olej má hydratační a zjemňující vlastnosti, takže dokonale eliminuje drsnost pokožky. Aby vaše pokožka zůstala hydratovaná a zářící, používejte olej na každodenní mytí obličeje. Chcete-li to provést, zřeďte ji do poloviny vodou, namočte vatový tampon a otřete pokožku. Zbytek vysajte ubrouskem.

Kakaová liftingová maska ​​proti vráskám: Vezměte 1-2 lžičky sezamového oleje a smíchejte s malým množstvím kakaového prášku, abyste vytvořili pastu. Naneste masku na obličej po dobu 20 minut. Maska má účinné vlastnosti proti stárnutí.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou výhody krému s kyselinou hyaluronovou?

Antibakteriální vlastnosti

Díky svému antibakteriálnímu a regulujícímu účinku mazových žláz jej lze použít k čištění obličeje. K masáži se doporučuje sezamový olej (samostatně nebo ve směsích), dobře funguje i jako peelingová složka.

Maska s aloe a sezamovým olejem: smíchejte šťávu nebo gel z aloe se sezamovým olejem ve stejných částech a aplikujte na obličej po dobu 15 minut 2krát týdně. Složení dokonale čistí, hydratuje a napíná pokožku.

Hřejivý efekt pro pleť

Kromě výše zmíněných vlastností poskytuje olej mírně hřejivý efekt. Díky tomu po jeho použití pleť získá zdravý zářivý odstín. Nedoporučuje se však používat v případech rozšířených kapilár a zánětů kůže.

Banánová maska ​​na pleť a vrásky: polovinu banánu rozmačkejte vidličkou a přidejte lžičku sezamového oleje. Naneste na obličej po dobu 15-20 minut.

Komprimujte proti výrazovým vráskám

Zahřejte sezamový olej a namočte do něj gázové polštářky. Naneste na obličej po dobu 30 minut. Nahoře se doporučuje položit froté ručník, aby se vytvořil tepelný efekt.

Výhody sezamového oleje pro vlasy

Sezamový olej na vlasy je prospěšný především ve formě ochrany před agresivními faktory prostředí a volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí. Přípravek dokonale chrání kadeře před poškozením, zachovává jejich pružnost a krásu. Mastné kyseliny aktivně vyživují pokožku a nasycují kořeny kyslíkem pro zlepšení růstu a celkového stavu pramenů.

Sezamový olej je prospěšný pro vlasy a pokožku díky svému bohatému složení, ale je třeba připomenout, že je velmi tučný, i když má mírný stupeň komedogenity. Sice neucpává póry, ale může snadno vytvořit efekt špinavé hlavy.

Olej není nejlepší volbou pro každodenní péči na podporu růstu vlasů, pokud nejste připraveni smířit se se špinavou hlavou a nedostatkem objemu u kořínků. Zkuste použít hotová a nízkotučná séra, která nastartují růstové procesy a zároveň nezbaví kadeře lesku a vlasové pokožky – svěžest.

Pro jaký typ vlasů je nejlepší?

Sezamový olej na vlasy funguje jako výživná kúra, ale někdy se používá k boji proti vypadávání vlasů a také k urychlení růstu kadeří. Díky svému obalujícímu efektu se produkt dobře hodí na poškozené, lámavé, porézní a roztřepené konečky. Olej dokonale hydratuje, chrání a činí prameny pružnějšími a pevnějšími. Sezamový olej je užitečný v péči o suché vlasy, stejně jako v případě suchých lupů a odlupování. Má nutriční a protizánětlivé vlastnosti, mírně antibakteriální účinek, stimuluje regenerační procesy a hojí rány a také reguluje činnost mazových žláz.

ČTĚTE VÍCE
Co v těle s psoriázou chybí?

Lidé s mastnou pokožkou nebo pletí náchylnou k podráždění by však měli postupovat opatrně. Pro mastné vlasy je lepší používat lehčí oleje a speciální řady péče.

V každém případě může sezamový olej způsobit podráždění, proto doporučujeme předem otestovat individuální nesnášenlivost: nakapejte si kapku do ohybu lokte a den sledujte reakci.

Je nepravděpodobné, že by se olej vyrovnal s vypadáváním vlasů. Když se ztenčení stane zřejmým problémem, nezapomeňte navštívit odborníka na trichologii a nechat si udělat všechna vyšetření, abyste zkontrolovali celkový stav těla. Samotný vlasový olej pravděpodobně problém nevyřeší. Péči můžete propojit i s ověřenými účinky, vyvinutými v laboratořích.

Jak používat sezamový olej na vlasy

Sezamový olej se používá k péči o vlasy mnoha způsoby. Pokud jsou prameny suché a oslabené, můžete přidat kapku do šamponu, kondicionéru nebo balzámu pro jejich posílení a také smíchat se smývacími maskami a pleťovými vodami. Zaměřte se na dobu stárnutí kosmetických produktů, neměli byste se odchýlit od pokynů výrobce.

Bez ohledu na způsob aplikace (na vlasy nebo vlasovou pokožku, v čisté formě nebo jako přísada do vašeho kondicionéru) je nutné sezamový olej důkladně opláchnout, jinak hrozí, že prameny budou těžší a u kořínků budou mastné. Podívejme se na další jednoduchý a oblíbený způsob, jak zavést sezamový olej do vaší rutiny péče o pleť.

Vyplatí se aplikovat sezamový olej na vlasy v jeho čisté formě

To je přijatelné, ale prameny musí být trochu vlhké. Můžete například použít sezamový olej v čisté formě jako bezoplachovou kúru. Není to vhodné pro každého, ale nepoddajné kudrlinky si s tučným jídlem opravdu dobře poslouží.

Pokud používáte sezamový olej jako bezoplachovou kúru, platí zlaté pravidlo: méně je více. Stačí jedna kapka: rozetřete ji v dlaních a projděte spodní třetinou vlasů, přičemž zvláštní pozornost věnujte konečkům. Vyhněte se kořenové zóně, abyste si nezničili účes. Při použití tímto způsobem olej odstraní krepatění, pomůže v boji proti elektrizování, ochrání kadeře před určitými typy poškození a zvlhčí tím, že zachová vlhkost ve vrstvách kutikuly. Vlasy budou lesklejší a krásnější.

Recept na vlasovou masku se sezamovým olejem

Mnoho receptů na domácí vlasové masky se sezamovým olejem vyžaduje pečlivé zvážení přísad. Některé z nich mohou způsobit alergie a popáleniny – pozor na pepř, hořčici a koňak. Masky mohou také obsahovat esenciální oleje, které jsou potenciálně dráždivé. Před aplikací směsi na vlasy si udělejte test na individuální nesnášenlivost.

ČTĚTE VÍCE
Jak si upravit vlasy po moři?

Hlavní vlastnosti produktů na bázi sezamového oleje jsou hydratace, výživa a vyrovnávání pokožky hlavy. Doporučujeme vlasovou masku se sezamovým olejem o následujícím složení:

  • 1 Čl. l. sezamový olej;
  • 1 polévkové lžíce. l. lopuchový olej.

Složky je třeba smíchat a zahřát ve vodní lázni a poté aplikovat na celou délku vlasů, včetně pokožky hlavy. Recept doporučuje zahřát si hlavu plastovou čepicí a ručníkem a po 40 minutách důkladně opláchnout směs olejů.

Použili jste někdy sezamový olej k péči o pleť? Pokud ne, pak přicházíte o mnoho výhod, které to vaší pleti přináší.

Sezamový olej, nabitý řadou výživných složek, je dárkem pro lidskou pokožku.

Sezamový olej rychle proniká i do těch nejmenších kanálků kožní tkáně a pomáhá vyživovat a detoxikovat její hlubší vrstvy.

Sezamový olej je bohatý na vitamíny A, B a E, které pomáhají chránit kožní buňky před poškozením prostředím způsobeným různými toxiny, znečišťujícími látkami a ultrafialovým zářením. Obsahuje několik esenciálních mastných kyselin, jako je olejová, stearová, palmitová, linolová atd., které jsou velmi dobré pro pokožku.

Sezamový olej obsahuje fenolické sloučeniny jako sesamin, sesamol, sesamolin, tokoferol, pinoresinol atd., díky čemuž má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které podporují zdravou pokožku.

Užitečné vlastnosti

Chrání před ultrafialovým zářením

Sezamový olej obsahuje bohaté antioxidanty, které neutralizují oxidační účinky na kožní buňky způsobené volnými radikály a UV zářením. Sezamový olej je také účinným prostředkem při léčbě spálenin od slunce.

Vědecké studie prokázaly, že sezamový olej má potenciální radioprotektivní vlastnosti a dokáže odolat až 30 % UV záření.

Léčí akné

Antibakteriální vlastnosti sezamového oleje z něj dělají ideální domácí prostředek pro odstranění černých teček, bílých teček a dalších typů odolných pupínků.

Hydratuje suchou pokožku

Díky silné kombinaci kyseliny linolové a mastných kyselin je sezamový olej jedním z nejlepších přírodních hydratačních přípravků pro suchou pokožku. Vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, která zadržuje vlhkost. To také dělá pokožku jemnější a jasnější.

Proti předčasnému stárnutí

Vitamíny a mastné kyseliny obsažené v sezamovém oleji pomáhají obnovit poškozené kožní buňky a redukovat rozšířené póry a vrásky.

Studie potvrdily, že sezamol obsažený v sezamovém oleji je účinný v prevenci fotostárnutí nebo fotopoškození pokožky.

Vyrovnává pH pokožky

Polyfenoly obsažené v sezamovém oleji obnovují přirozenou rovnováhu kožní bariéry, což následně zabraňuje nadměrnému maštění či vysoušení pokožky.

Odlupuje odumřelou pokožku

Sezamový olej působí jako přírodní čistící prostředek na pokožku a pomáhá jemně odstraňovat nahromaděný kožní maz, odumřelou pokožku, nečistoty, další škodliviny a toxiny rozpustné v oleji z pórů pokožky. To zase rozjasňuje tón pleti a dělá ji pevnou a hladkou.

ČTĚTE VÍCE
Co si musíte koupit pro korejský make-up?

Léčí poškozenou pokožku

Vtírání sezamového oleje do pokožky zlepšuje prokrvení a přísun živin do pokožky. To vede k rychlé obnově poškozené pokožky, protože sezamový olej stimuluje proces obnovy buněk a obnovuje jizvu.

Léčí kožní onemocnění

Sezamový olej je také účinný při léčbě kožních onemocnění, jako je zarudnutí, záněty, ekzémy, lupénka, atletická noha atd. Vitamíny B a E obsažené v sezamovém oleji pomáhají zklidňovat kožní vyrážky a také redukují jizvy způsobené kožními chorobami.

Zabraňuje pigmentaci pokožky

Sezamový olej má přirozené protisluneční vlastnosti, které z něj činí vynikající bariéru proti poškození sluncem. Funguje jako silný opalovací krém a zabraňuje hyperpigmentaci pokožky.

Výzkumy prokázaly, že sezamol obsažený v sezamovém oleji je bělícím prostředkem na kůži, protože inhibuje biosyntézu melaninu.

Způsoby aplikace

Na mírném ohni rozehřejte dostatek sezamového oleje. Aplikujte jej přímo na pokožku a každý den několik minut vmasírujte lehkými krouživými pohyby. Nechte působit hodinu a poté si udělejte koupel s jemným ajurvédským čisticím prostředkem. Tento postup se v ájurvédě nazývá samoabhyanga.

Přidejte pár kapek sezamového oleje do svého nočního krému a nanášejte ho na pleť každý den před spaním.

Pokud je vaše pokožka velmi mastná nebo velmi citlivá, proveďte nejprve náplastový test na malé ploše obličeje. To vám pomůže pochopit, jak vaše pokožka reaguje na sezamový olej. Vyhněte se používání oleje, pokud vaše pokožka produkuje nadměrné množství mazu. Jinak můžete přidat pár kapek sezamového oleje do hydratačního krému nebo opalovacího krému a použít.

Nežádoucí účinky

  • Zvýšení tělesné hmotnosti;
  • Alergické reakce u lidí s přecitlivělou kůží;
  • Kožní vyrážky;
  • Infekce slepého střeva;
  • Průjem;
  • Anafylaxe

Důležitá poznámka:

Pokud po konzumaci sezamového oleje zaznamenáte některý z výše uvedených příznaků nebo jakékoli jiné nežádoucí účinky, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Výhody pro obličej podle ajurvédy

Sezamový olej rychle proniká i do těch nejmenších kanálků kožní tkáně a pomáhá vyživovat a detoxikovat její hluboké vrstvy.

Masáž obličeje sezamovým olejem pomáhá uklidnit zhoršené dóše Vata a Kapha. To zase kontroluje různá kožní onemocnění spojená se zvýšenými dóšami Váta a Kapha.

Použití sezamového oleje však může Pitta dóšu mírně vylepšit. Proto se lidem s typem pleti Pitta doporučuje používat sezamový olej střídmě.

Nedoporučuje se nanášet, masírovat nebo nechávat sezamový olej (nebo jakýkoli nerafinovaný olej) na kůži přes noc. Sezamový olej je těžký a při dlouhodobém používání může ucpat kožní póry.

ČTĚTE VÍCE
Co je charakteristické pro autoimunitní hepatitidu?

Který olej si vybrat

Sezamový olej se obvykle extrahuje dvěma způsoby.

První metodou je metoda lisování za studena, při které se sezamová semínka jednoduše rozdrtí za vzniku světle žlutého oleje.

Druhým způsobem je opékání sezamových semínek na ohni, čímž vzniká tmavší olej a jiná chuť.

Sezamový olej lisovaný za studena je pro pokožku nejlepší, protože si ve srovnání se sezamovým olejem zpracovaným za tepla zachovává různé složky prospěšné pro pokožku, jako je vysoká hladina mastných kyselin.

Používejte sezamový olej, který neobsahuje chemikálie a jiné nečistoty. Při výběru si pečlivě přečtěte složení oleje.

Je důležité vědět, že rafinovaný sezamový olej má komedogenní hodnocení 1, zatímco nerafinovaný sezamový olej má komedogenní hodnocení 3.

Jiné použití

Kromě toho, že se sezamový olej používá k péči o pokožku, lze jej použít k mnoha dalším účelům. Tyto zahrnují:

Léčba vypadávání vlasů

Sezamový olej je bohatý na živiny, které pomáhají vyživovat pokožku hlavy. Má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, které udržují folikuly v dobrém stavu a podporují zvýšený růst vlasů.

Ústní voda

Sezamový olej lze díky svým vynikajícím antibakteriálním vlastnostem použít jako ústní vodu. Dobře čistí zuby a vyživuje vnitřní tkáně dutiny ústní. Pomáhá tedy předcházet zubním problémům.

Sezamový olej je účinný v boji proti zánětu dásní způsobenému plakem a poškozením úst volnými radikály.

Nasya

V ájurvédě se sezamový olej používá také v ájurvédských formulacích, které se používají pro Nasya Kriya (instilaci).

Panchakarma

Sezamový olej se používá jako základní olej při přípravě ajurvédských léčivých olejů používaných pro procedury Panchakarma.

Léčba zácpy

Sezamový olej má účinné laxativní vlastnosti. Pokud máte problémy se zácpou, pak vám pomůže pití zředěného sezamového oleje.

Stolní olej

V indických domácnostech se sezamový olej pravidelně používá jako kuchyňský olej, marinády nebo zálivka na salát. Jíst sezamový olej může pomoci v boji proti vysokému cholesterolu, zánětům a vysokému krevnímu tlaku v těle.

Důležitá poznámka:

Před pravidelným zařazováním sezamového oleje do péče o pleť nebo do jídelníčku se poraďte se svým lékařem.

Závěr

Od léčby akné po opravu popraskané pokožky, sezamový olej pomůže vaší pleti různými způsoby. Začlenění sezamového oleje do vaší kosmetické rutiny vám nejen pomůže dosáhnout bezchybné pleti, ale také podpoří zdravý a silný růst vlasů.