Na obalu naleznete seznam složek podle schématu INCI:

INCI /Mezinárodní nomenklatura kosmetických přísad/ je mezinárodní systém pro pojmenování přísad v kosmetických produktech. Hlavním účelem této nomenklatury je umožnit lidem trpícím alergiemi objasnit si před nákupem přítomnost škodlivých a nebezpečných složek v kosmetice. Označování kosmetických přísad podle systému INCI je v Evropské unii předepsáno zákonem od roku 1997 a je promítnuto i do příslušných zákonů jednotlivých zemí (např. v Německu – § 5a odst. 4 směrnice o kosmetice). Názvy používané v INCI jen někdy odpovídají názvům chemických sloučenin. Seznam složek parfému obsahuje 26 příchutí.

Složky jsou uvedeny v sestupném pořadí podle jejich koncentrace v kosmetice. Toto pravidlo platí pro všechny přísady, jejichž koncentrace přesahuje 1 %. Při uvádění složek, jejichž koncentrace ve výrobku je nižší než 1 %, se toto pravidlo nemusí řídit.

Barviva jsou identifikována na konci seznamu pomocí speciálních čísel předepsaných systémem. Konkrétní zařazení ani pořadí jejich zařazení norma neupravuje. Pokud existují různé barevné možnosti pro kosmetický přípravek, pak je název barviva použitého v konkrétním produktu uzavřen v hranatých závorkách.

Znak „+/-“ znamená, že kosmetika nemusí obsahovat všechna uvedená barviva, například: [+/- CI12700, CI14270, CI20470].

Aby byla zachována tajnost receptury, jsou některé přísady označeny sedmimístnými kódy, například: 600277D nebo ILN5643.

Nejnebezpečnější přísady (seznam INCI):
1. Minerální oleje
2. Chemické konzervanty a vonné látky
3. Organohalogenové sloučeniny
4. Formaldehyd a látky uvolňující formaldehyd
5. Tvorba nitrosaminů
6. Nebezpečné UV filtry

1. Minerální oleje
Minerální oleje jsou oblíbené levné suroviny často používané v kosmetickém průmyslu. Jejich nevýhodou je schopnost vytvářet na povrchu pokožky neprostupný film (efekt ucpávání pórů).
Tato surovina oslabuje vlastní lipidovou bariéru pokožky, pokožka ztrácí vlhkost a dochází k tzv. efektu „skin obžerství“. Pocit sucha vás nutí znovu a znovu natírat pokožku krémem a stále více oslabovat lipidovou bariéru – tento začarovaný kruh výrobcům kosmetiky jen prospívá: to je mechanismus závislosti.
INCI označení: minerální olej, vazelína, vazelína, mikrokrystalický vosk, ozokerit, ceresin, silikon, parafín.

2. Chemické konzervanty a vonné látky
Vůně a chemické konzervanty patří mezi nejčastější alergeny! A i když jste nikdy předtím alergii neměli, vždy existuje riziko senzibilizace (vzrušení citlivosti) pokožky.
INCI označení: methylparaben, butylparaben, propylparaben, ethylparaben, methyldibromglutaronitril, imidazolidinylmočovina, diazolidinylmočovina, benzoát sodný, sorbát draselný, fenoxyethanol, cetylpyridiniumchlorid, kyselina benzoová, chlorhexidin, methylchloroisothiazolin, methyltritricolpropan-2mazolin, 2-ditrilosan-1mazolin trimonium, methylchloroisothiazolin, methylisothiazolin a vůně.

ČTĚTE VÍCE
Kdy je nejlepší instalovat dveře během renovace?

3. Organohalogenové sloučeniny
Organohalogenové sloučeniny jsou sloučeniny, jejichž molekuly obsahují chlor, brom nebo jód. Existují všechny důvody, proč si na tyto látky dávat pozor: jsou vysoce reaktivní, mají významný alergenní potenciál a co je nejnebezpečnější, když se dostanou do tkání, mohou se v nich rozkládat a hromadit, což zase způsobuje změny v proteinu. struktura.
INCI označení: ceteareth fosfát, chlorhexidin, chlorhexidin dihydrochlorid, chloracetamid, chloroxylenol, CI 11710 (žlutý pigment 3), CI 12085, CI 12370 (červený pigment 112), CI 12420 (červený pigment 7), CI 12480 (červený pigment 18736), CI180 (vlastní pigment 18965), CI17 červená 20040), CI 16 (kyselá žlutá 21100), CI 13 (žlutý pigment 21108), CI 83 (žlutý pigment 45370), CI 45380 (žlutý pigment 45430), CI 73360 (dibrom100inceinceintra4, CI XNUMXinceinceinceintra inceincein. červená), CI XNUMX, klimbazol, dichlorbenzylalkohol, dichlorfenylimidazoldioxolan, methylchlorisothiazolin euxyl K XNUMX, methyldibromglutaronitril, tristearát-XNUMX-fosfát, triclosan.

4. Formaldehyd a látky, které ho uvolňují
Formaldehyd se v kosmetice prakticky přestal používat poté, co byl oficiálně uznán jako karcinogen. Nebezpečí dnes představují látky, které mohou uvolňovat formaldehyd. Profesor Eberhard Heymann přirovnává takové látky k „trojskému koni“, protože při delším kontaktu s vodou se formaldehyd rozpadá a jako trojský kůň je separovaný aldehyd „poslán“ přímo do buněk. Látky obsahující formaldehyd jsou vysoce reaktivní a mohou poškodit tělesné buňky.
INCI označení: 2-brom-2-nitropropan-1-diol, bronopol, 3-brom-5-nitro-5-dioxan, diazolidinylmočovina, imidazolidinylmočovina, germaben II, hexamethylentetramin, quaternium-1.3, hydroxymethyl sodný, glycinát, tosylamid formaldehyd) pryskyřice.

5. Tvorba nitrosaminů
Nitrosaminy, které jsou nejnebezpečnějšími karcinogeny, se mohou do kosmetiky dostat v důsledku používání kontaminovaných surovin a také vznikají při skladování kosmetiky.
INCI označení: 2-brom-2-nitropropan-1-diol, bronopol, 3-brom-5-nitro-5-dioxan, bronidox, MEA acetamid, CI 1.3 (žlutý pigment 11680), CI 1 (žlutý pigment 11710), CI 3, CI 60725 (rozpouštědlová zelená 61565), CI 3 (kyselá zelená 61570), kokamidopropylaminoxid, DEA-cetylfosfát, ethanolamin, monoethanolamin amid kyseliny mléčné, DEA lauramid (kyselina laurová-diethanolamin, DEA linoleamid), DEA-lauraminoxid oxid, , DEA soiamid, TEA, TEA dodecyl benzosulfonát, TEA laktát, TPA lauryl sulfát, TEA stearát (TEA talát), triethanolamin, tromethamin, DEA uncylenamid.

6. Nebezpečné UV filtry
Nejnovější výzkum vědců z Curyšské univerzity ukázal, že následující UV filtry představují velké zdravotní riziko (rakovina prsu, zvýšený růst dělohy, hormonální změny) a mohou proniknout i do mateřského mléka!
INCI označení: benzofenon-1 (BF-1), benzofenon-2 (BF-2), benzofenon-3 (BF-3), homosalát (HMS), 4-methylbenzylidenkafr (4-MBC), 3-benzylidenkafr (3-BC ), oktylmethoxycinnamát (OMC), oktyl-dimethyl PABA (OD-PABA).

ČTĚTE VÍCE
Jak odstranit skvrny od jódu z koženého nábytku?

Zdroj: Andrea Lehr, Gunter W. Reichelt „Kosmetické přísady. Hodnocení složek kosmetických přípravků.“ Books on Demand GmbH, ISBN 3-0344-0233-3

Formaldehyd v produktech na nehty

V produktech na nehty se formaldehyd, přesněji formalín, nachází ve třech hlavních kvalitách:

  • jako konzervační prostředek – jeho vlastnosti již byly zmíněny výše;
  • jako kondicionér na nehty (tvrdidlo) – v přípravcích na zpevnění nehtů;
  • obsahující formaldehydové pryskyřice, jako je tosylamid, které vytvářejí na nehtu film a podporují lepší přilnavost laku a dalších nehtových produktů k nehtové ploténce.

Jako zpevňující přísada se tato složka používá již dlouhou dobu a účinně působí na nehet zpevňující (zpevňující). V seznamu složek takových produktů se často vyskytuje nikoli jako formaldehyd, ale jako methylenglykol, což v tomto případě znamená téměř totéž. V takových výrobcích je schválen pro použití v koncentracích do 5 % (ve smyslu formaldehydu). Tyto koncentrace jsou dostatečně vysoké, aby byly produkty účinné, a dostatečně nízké, aby bylo bezpečné je správně používat. Zároveň mezi americkými výrobci existuje tendence snižovat koncentraci formaldehydu v těchto produktech.

Posilovač nehtů

Zpevňovače nehtů s formaldehydem se používají pouze při pokojové teplotě, takže se formaldehyd při použití nevypařuje a nedráždí dýchací cesty a oči. V kabině se standardní ventilací se při použití perforačních přípravků nedosahuje nebezpečných koncentrací výparů formaldehydu.

Produkty také nemají negativní vliv na samotný nehet a kůži pod nehtem, protože nemohou projít nehtovou ploténkou.

Jedinou výhradou takových přípravků je jejich dráždivý účinek na pokožku, například při kontaktu přípravku s nehtovou kůžičkou. Z tohoto důvodu směrnice EU o kosmetice zavedla povinný požadavek na výrobce přípravků na zpevnění nehtů, aby spotřebitelům oznámili, že před použitím těchto přípravků musí na kůži nehtové kůžičky nanést ochranný krém (tuk nebo olej).

Co se týče použití formaldehydových pryskyřic, jedná se o komplexní polymery s velkou velikostí molekul, které jsou vyráběny z formaldehydu a ve složení samy obsahují velmi malé zbytkové koncentrace formaldehydu, které jsou úzce spjaty s polymerem samotným a neobsahují volný formaldehyd . Proto se v kosmetice hodnotí spíše podle vlastností samotného polymeru Tosylamid, a ne jako látky obsahující formaldehyd.

Formaldehyd při rovnání keratinů

Při narovnávání vlasů brazilským keratinem je hlavním účelem použití formaldehydu pomoci změnit tvar vlasů a také chemicky připevnit keratinové fragmenty a řadu dalších biologických molekul v přípravku na narovnání ke keratinu vlasů. V tomto případě se mezi vlasovým keratinem a zbytky produktu na vlasech vytvoří poměrně silné chemické vazby. Efekt proto přetrvává po dlouhou dobu.

ČTĚTE VÍCE
Kolik dní vás bolí břicho během implantace?

Proces byl okamžitě velmi účinný, ale při tomto postupu kadeřníci používají žehličku na vlasy (žehličku) a zahřívají narovnávací kompozici na vysoké teploty (až 230ºC). V tomto případě se formaldehyd silně odpařuje z vlasů klienta.

Narovnání vlasů brazilským keratinem

Tato vlastnost postupu způsobila nejednoznačný postoj mezi komisemi pro kosmetickou bezpečnost. A dokonce v jednom ze států USA se při rovnání vlasů v kosmetických salonech měřila koncentrace formaldehydu ve vzduchu.

Při používání produktů v salonech se objevilo mnoho negativity, protože produkty některých výrobců poskytovaly velmi vysoké koncentrace formaldehydu ve vzduchu (výrazně překračující bezpečné limity pro práci). V některých zemích byla proto řada přípravků zakázána, což nutí výrobce snižovat koncentrace formaldehydu nebo hledat bezpečnější alternativy účinné látky. Díky tomu se zvýšila bezpečnost keratinového rovnání, i když jeho účinnost klesla (jelikož největšího efektu bohužel dosáhly formulace na bázi formaldehydu s vysokými koncentracemi v produktu).

Tento produkt však stále vyvolává značné spory o bezpečnosti. Podle Alexandry Screpton (ředitelka pro vědu a vývoj ve Women’s Voices for the Earth, vědecké organizaci, která pracuje na odstranění toxických chemikálií, které ovlivňují zdraví žen), jsou hlavní vedlejší účinky vystavení formaldehydu podráždění a popáleninám kůže; a pokud se jedná o narovnávací sloučeniny, pak dochází také k popáleninám pokožky hlavy a také k vypadávání vlasů. Kromě toho jsou koncentrace používané v kosmetice dostatečně nízké, aby se tyto vedlejší účinky projevily. I když člověk není vysoce citlivý na formaldehyd. Dochází také k podráždění očí, nosu a krku, jak se formaldehyd postupně odpařuje.

Bez formaldehydu – je tomu tak vždy?

Vzhledem k tomu, že keratinové narovnávání jako procedura bylo velmi populární a neustále se diskutovalo o bezpečnosti procedury, na jedné straně vše nutilo výrobce nabízet podobné produkty a na druhé straně hledat způsoby, jak se zbavit negativity. s nimi spojené. Tak se objevily léky s nápisem Formaldehyde free na obalu – bez formaldehydu. Vývoj formulací založených na jiných aldehydech skutečně umožnil učinit rovnání bezpečnější a přilákat spotřebitele, kteří mají obavy o své vlastní zdraví. Ale pak došlo k zatajování faktů.

Kosmetika bez formaldehydu – je to pravda?

Kosmetika obsahuje dvě chemicky odlišné látky: formaldehyd a methylenglykol, které spolu úzce souvisí reakcí s vodou. Celou dobu se všechna negativa týkala formaldehydu a jen pár lidí psalo o jeho přidruženém bratrovi-dvojčeti, methylenglykolu. Pro kosmetické kontrolní orgány jde vlastně o dvě stejné látky a ve složení kosmetiky je povoleno uvádět jak jednu, tak i druhou možnost. Řada výrobců toho využila tím, že v seznamu ingrediencí uvedla místo formaldehydu methylenglykol. Formálně mají pravdu a hotový výrobek obsahuje formalín ve formě methylenglykolu. Z kosmetického hlediska se však jedná o totéž, jak ve svých zjištěních potvrdil Výbor pro bezpečnost spotřebitelů (ESCCS). A toto nahrazení názvu účinné látky analogem umožnilo některým výrobcům začít na obalech psát bez formaldehydu, a tím uvést spotřebitele v omyl, protože při práci s výrobkem se formaldehyd stále uvolňuje.

ČTĚTE VÍCE
Je možné se sprchovat, pokud máte na těle herpes?

Pokud je tedy výrobek označen bez formaldehydu, vyplatí se také analyzovat seznam složek a zjistit, zda neobsahuje látku zvanou methylenglykol.

Pár slov o nebezpečích formaldehydu

Navzdory skutečnosti, že formaldehyd je v lidském těle přítomen v malém množství, je již dlouho klasifikován jako látka pravděpodobně karcinogenní (schopná způsobit rakovinu) a toxická, protože některé pokusy na zvířatech ukázaly podobný výsledek. Při dlouhodobém používání a vdechování ve vysokých koncentracích způsobil formaldehyd u některých testovaných zvířat rakovinu nosohltanu. Nezískal plný karcinogenní status, protože údaje byly značně rozporuplné. Stále zuří kontroverze ohledně jeho schopnosti způsobit zničující změny v tkáních dýchacího traktu a výskyt leukémie u balzamovačů a profesionálních pracovníků, ale přímá souvislost se zatím nenašla. S příchodem brazilských přípravků na narovnání vlasů a zpevnění nehtů začaly polemiky také ohledně bezpečnosti kadeřníků a nehtových techniků.

Škodlivost formaldehydu se projevuje i v jeho schopnosti při vysokých koncentracích silně dráždit pokožku. U některých lidí s přecitlivělostí mohou roztoky formaldehydu s koncentrací 0,1 % nebo nižší, což je výrazně pod limity přijatelnými pro kosmetiku, způsobit negativní kožní reakce. Osobám se sklonem k alergiím se před použitím přípravků s obsahem formaldehydu doporučuje provést testy na alergické reakce a také opatrnosti při používání těchto přípravků.

Bezpečnost formaldehydu

Formulace s formaldehydem jako účinnou látkou jsou všeobecně kritizovány. V některých zemích je výrobky s formaldehydem dokonce začaly zakazovat nebo klást přísné požadavky na organizaci a větrání pracovišť.

Je formaldehyd bezpečný?

Americká skupina CIR (Cosmetic Ingredient Review) uznala formaldehyd a methylenglykol jako nebezpečné látky. Skupina zveřejnila svá zjištění, doporučovala nepoužívat keratinové přípravky na narovnání vlasů. Z tohoto důvodu začala řada výrobců nahrazovat methylenglykol jako účinné látky jinými glykoly.

V přípravcích na zpevnění nehtů je povoleno používat pouze koncentraci formaldehydu ne více než 5 % (v dobře větraných prostorách) a samotná kompozice by měla být aplikována pouze na konečky nehtů bez kontaktu s pokožkou, s ochranným kompozice aplikovaná na kůži. Podle CIR je obsah formaldehydu jako konzervační látky v pleťové kosmetice povolen pod 0,2 % a v prostředcích ústní hygieny pod 0,1 %. Je-li v kosmetickém přípravku obsažen v koncentraci 0,05 % nebo vyšší, pak musí být jeho přítomnost oznámena na obalu. V některých zemích již byl formaldehyd uznán jako zcela karcinogenní a Švédsko a Japonsko zakázaly jeho používání v mnoha průmyslových odvětvích.

ČTĚTE VÍCE
Kolik stojí šampon Nizoral na Ukrajině?

doplňující informace

  • Název INCI: FORMALDEHYDE
  • Číslo CAS: 50-00-0
  • Název INN: roztok formaldehydu
  • Chem. název/IUPAC: Formaldehyd
  • EINECS/ELINCS #: 200-001-8
  • Účel: antimikrobiální činidlo