Přírodní kokosový olej se již dlouho používá v kosmetologii a výrobě mýdel. Za posledních 20 let se rozšířil i ve vaření a cukrářství. Pravidelná konzumace pokrmů s kokosovým olejem posílí tělesné zdroje a zlepší vzhled.

Obecná charakteristika, výrobní metody

Druhy rotace

Pro objektivní posouzení pozitivních vlastností oleje je nutné pochopit, jak se vyrábí. Rostlinný olej se získává ze sušené kokosové dužiny (kopra). Výrobek se připravuje několika způsoby: lisováním za studena, lisováním za tepla a smažením. Olej lisovaný za studena je vhodný do potravin, protože obsahuje maximum prospěšných mikroelementů. Nejsou zde žádné karcinogeny ani jiné škodlivé látky. Copra se lisuje v odstředivce bez použití vysokých teplot. Tento produkt je na etiketách označen slovy „Virgin“ a „Extra Virgin“.

Olej lisovaný za tepla není vhodný pro výživu: používá se výhradně pro kosmetické účely. Sušená kokosová dužina se lisuje horkým lisem. Vysoká teplota ničí některé mikroelementy a mění je na karcinogeny.

Produkt získaný smažením se nedoporučuje používat ani v potravinářském průmyslu, ani v kosmetologii. Technologie zahrnuje agresivní tepelné zpracování, které zcela ničí prospěšné látky. Produkt má extrémně nízkou cenu.

Stupeň čištění

Existují rafinované a nerafinované oleje (jiný název je rafinovaný a nerafinovaný). Během čištění jsou užitečné prvky produktu nahrazeny „chemií“. Při intenzivním čištění se kyselina laurová vyplaví a zůstanou pouze mastné kyseliny. Tento olej, stejně jako „frakční extrakt“, je vhodný pouze pro kosmetické procedury. Nerafinovaný, za studena lisovaný olej je nejlepší volbou pro vaření.

  • Nerafinovaný olej. Výroba je obzvláště delikátní. Nejsou používány vysoké teploty a chemické náhražky, takže si olej zachovává maximální výhody a aroma. V souladu s tím je cena vyšší než v případě rafinovaného. Existuje několik výrobních technologií:
    • fermentační metoda, kdy čerstvá dužnina přirozeně fermentuje, mléko se odděluje od másla;
    • metoda lisování za studena – při procesu sušení je kokosová dužina stlačena, načež je z ní vylisován kvalitní olej. Chuťové vlastnosti takového kokosového oleje pro potraviny jsou určeny intenzitou tlaku;
    • metoda odstřeďování – emulze mléčných bílkovin se protlačí odstředivkou, výsledkem je kokosový olej zakoupený v obchodě pro potraviny. Má jemnou přirozenou chuť a účinně zachovává blahodárné vlastnosti čerstvého kokosu.

    Struktura

    Hlavní složkou jsou mastné kyseliny. Patří mezi ně polynenasycené (nejoblíbenější omega kyseliny), mononenasycené a nasycené mastné kyseliny. Kyselina laurová (50 % z celkového obsahu výrobku) hraje důležitou roli ve vývoji dětského imunitního systému, neboť svým biochemickým složením je podobná jedné ze složek mateřského mléka.

    Složení kokosového oleje:

    • voda;
    • vitamíny (C, K, cholin, tokoferol);
    • mikroelementy (fosfor, hořčík, draslík, železo-vápník, kyselina listová, sodík, zinek);
    • fytosterolů;
    • mastné kyseliny (laurová, myristová, palmitová, kaprinová, stearová, kapronová);
    • nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolová, linolenová);
    • kyselina hyaluronová.

    Kompozice také obsahuje kyselinu kaprylovou, která má baktericidní a virucidní vlastnosti. Proto se použití kokosového oleje neomezuje pouze na potravinářský sektor. Olej účinně zabíjí patogenní mikroby, které se nacházejí nejen uvnitř, ale i venku, a usnadňuje fungování imunitního systému.

    Vysoký obsah kalorií (900 kcal/100 g), jako u každého rostlinného oleje, je dán převahou tuků nad bílkovinami a sacharidy. To je jeho hlavní přínos a hodnota.

    Zajímavé! Jedlé tuky obsahují 18 atomů uhlíku, ale jedlý kokosový olej obsahuje pouze 8-12 atomů. Proto se rychleji vstřebává a nehromadí se jako tukové usazeniny nebo cholesterolové plaky. Jeho užívání pomáhá zlepšit náladu člověka a zvýšit jeho energetickou hladinu.

    Obecné výhody kokosového oleje

    Přidání kokosového oleje do jídla pomáhá účinně bojovat s mnoha problémy. Vysoký baktericidní potenciál pomáhá ničit škodlivé mikroorganismy pokryté tukovou membránou: herpes virus a HIV, cytomegalovirus, nachlazení, bakterie Helicobacter pylori způsobující gastritidu a vředy. Ale na rozdíl od antibiotické terapie, která vše sanuje a nezanechá po sobě ani prospěšné bakterie, monolaurin pomáhá odstraňovat pouze škodlivé prvky.

    Pokud se budeme bavit o kosmetickém použití, olej účinně pomáhá v boji proti vyrážkám, ekzémům, lupénce, svědění a akné.

    Četné lékařské studie prokázaly, že zahrnutí kokosového oleje do potravin je účinné při řešení řady problémů:

    • ničí bakterie, které způsobují vředy, faryngitidu, zánětlivé procesy v genitourinárním systému;
    • pomáhá bojovat proti zápalu plic;
    • zabíjí houby a kvasinky, které vyvolávají kandidózu, drozd, plenkovou dermatitidu;
    • účinný proti helmintům a parazitům;
    • zlepšuje gastrointestinální funkce a pomáhá lépe vstřebávat živiny;
    • zlepšuje fungování slinivky břišní;
    • zmírňuje příznaky a minimalizuje rizika cukrovky;
    • umožňuje lepší vstřebávání vápníku a hořčíku, a proto účinně chrání před osteoporózou;
    • pomáhá zmírňovat příznaky gastrointestinálních onemocnění (ulcerózní kolitida, žaludeční vředy, Crohnova choroba), a to je další důvod
    • zahrňte do jídla kokosový olej;
    • snižuje hladinu cholesterolu a tím i riziko vzniku problémů se srdcem a cévami;
    • chrání před volnými radikály, které vyvolávají předčasné stárnutí a degenerativní onemocnění;
    • pomáhá štítné žláze a pomáhá zmírnit chronickou únavu;
    • zlepšuje stav pokožky a vlasů, chrání je před poškozením UV zářením.

    Optimální preventivní dávka kokosového oleje do jídla je 3-4 polévkové lžíce. denně. Tento chutný lék se nejlépe užívá s jídlem.

    přihláška

    Olej extrahovaný z kokosových ořechů je oblíbený jak mezi kosmetickými profesionály, tak mezi kuchaři.

    Péče o vlasy a pokožku

    Kosmetologové volí tento olej, protože neucpává póry a nezpůsobuje tvorbu komedonů. Trichologové doporučují přípravek na posílení vlasového folikulu: vlasům se vrátí lesk a síla. Krém s kokosovým olejem hydratuje jemnou pokožku obličeje a očních víček, pomáhá vyhlazovat jemné vrásky. Pleťová mléka, peelingy, hygienická rtěnka, odličovač, masážní olej – veškerá kosmetika, která obsahuje kokosovou složku – má zjemňující a vyživující vlastnosti. Další výhodou produktu je jeho schopnost snadno se vstřebat kůží bez lepkavého pocitu.

    Kuchařství

    Výše bylo zmíněno, že nejpřijatelnější jedlý kokosový olej je jeho nerafinovaná verze. Produkt lze použít v čisté formě k léčbě určitých patologií.

    Prospěšné vlastnosti ropy ji činí oblíbenou mezi odborníky na výživu. Pravidelným přidáváním produktu do salátů, cereálií a pečiva můžete obnovit metabolické procesy těla a zlepšit fungování gastrointestinálního traktu. Dietní produkt osloví nejen příznivce zdravého životního stylu, ale také milovníky exotických jídel. Díky kokosovému oleji získává jídlo (omáčky, mořské plody, dezerty) neobvyklé jemné tóny.

    Jednou z důležitých výhod produktu je jeho organické použití ve veganských a raw food receptech. Příjemné kokosové aroma nenechá lhostejným ani toho nejnáročnějšího gurmána.

    Osvědčené recepty: jednoduché a zdravé

    Salát s dresinkem z kokosového oleje

    Je důležité si uvědomit, že kokosový olej tuhne při teplotě 22 stupňů, takže zálivka na salát nemůže být studená.

    Nakrájejte nahrubo pár rajčat, okurky a avokáda. Cibule – tenké půlkroužky. Přidejte trochu domácího sýra.

    Salát dochutíme směsí rozehřátého oleje (pár lžic) se lžící citronové šťávy.

    Dýňová pyré polévka

    • Dýňová dužina – 1 kg.
    • Kokosový olej – 2 polévkové lžíce.
    • Cukr, kari – každá 1 polévková lžíce.
    • Česnek – polovina střední hlavy.
    • Fenykl, mletý kořen zázvoru – každý 1 lžička.
    • Kopr (koriandr), sůl – podle chuti.
    • Kuřecí vývar – 5 šálků.

    V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo. Smažte na něm nakrájenou dýni 5-10 minut. Postupně přidáváme cukr, zázvor, kari, fenykl.

    Směs trochu dusíme na mírném ohni.

    Do vzniklé směsi zalijeme vývarem, nadrobno nakrájeným česnekem a solí. Nechte na středním plameni 45-50 minut. Obsah pánve rozšlehejte mixérem a nechte na horkém sporáku 10 minut.

    Rýžová kaše (příloha)

    • Rýžové cereálie – 1 šálek.
    • Voda – poháry 2.
    • Kokosový olej – 50 gramů.
    • Koření, sůl – podle chuti.

    Hrubozrnnou rýži omyjeme a na několik hodin namočíme do studené vody. Rozpálíme silnostěnnou pánev, přidáme olej a koření. Obiloviny rovnoměrně rozprostřete a osolte. K naplnění vodou. Po varu snižte teplotu. Vařte 30 minut.

    Banánová pěna (dezert)

    • Kokosový olej – ⅓ šálku.
    • Banány – 3 velké plody.
    • Kakao – 100 gramů (~7 polévkových lžic).
    • Sůl – ½ lžičky.

    Nad párou rozpustíme máslo. Všechny ingredience rozmixujte v mixéru. Vložte do forem a dejte na 3-4 hodiny do chladu. Při podávání můžeme ozdobit lístkem máty.

    Výhody

    Pozitivní účinek přípravku je těžké přeceňovat, rozjasňuje pokožku, obnovuje její elasticitu, zmírňuje podráždění, chrání před nadměrnou sluneční aktivitou.

    Kokosový olej stimuluje růst vlasů, odstraňuje lupy a dodává vlasům zdravý lesk a hedvábnost.

    Obsahuje také přírodní antiseptikum, které pomáhá v boji proti zánětu dásní, paradentóze a dalším onemocněním dásní. V tomto případě se přípravek používá ve formě oplachů a pleťových vod.

    Výhody produktu jsou nepopiratelné i pro přípravu zdravého jídla: odborníci na výživu a vyznavači zdravého životního stylu často obracejí svou pozornost na kokosový olej.

    Příznivý účinek na tělo je následující:

    • Obalující vlastnosti přípravku odstraňují drobné záněty žaludeční sliznice. Desinfekční účinek některých mikroprvků podporuje lepší vstřebávání živin.
    • Kyselina laurová snižuje podíl „špatného“ cholesterolu a zvyšuje podíl „dobrého“ cholesterolu, čímž čistí játra a cévy. Obnovují se metabolické procesy v těle a zlepšuje se srdeční činnost.
    • Kyselina kaprylová s monolaurinem normalizuje střevní mikroflóru, eliminuje plísňové infekce.
    • Komplex mastných kyselin pomáhá posilovat osteoartikulární aparát, zubní sklovinu a svalový korzet.
    • Tokoferol má antioxidační účinek: bojuje proti atypickým buňkám, toxinům a zabraňuje progresivním změnám souvisejícím s věkem.
    • Přítomnost tokoferolu (vitamín E) je zvláště důležitá pro stimulaci ženských pohlavních hormonů a reguluje reprodukční systém těla.
    • Snižuje alergické reakce na některé potraviny (arašídy, sójové produkty).
    • Odstraňuje nerovnováhu hormonů štítné žlázy.
    • Díky přítomnosti ketonů zlepšují mozkovou činnost. Zabraňují Alzheimerově chorobě.
    • Hydratační a vyživující účinky pomáhají chránit pokožku před spálením.
    • Urychluje metabolismus, pomáhá normalizovat váhu. Hubnutí nastává při dodržování dietních doporučení a správné výživy.

    Recepty péče o pleť na bázi kokosového oleje

    Tělový peeling s esenciálními oleji

    • 1 šálek drcené soli z Mrtvého moře;
    • 1/4 šálku olivového nebo kokosového oleje;
    • 10 kapek esenciálního oleje.

    Naneste na pokožku krouživými pohyby, jemně masírujte pokožku po dobu 5-10 minut, opláchněte teplou vodou a osušte ručníkem.

    Kouzelný kokosový peeling

    Má nejen jemný exfoliační účinek, ale také vyživuje a pečuje o pokožku.

    • Cukr 3 lžíce;
    • sůl z Mrtvého moře 1 polévková lžíce;
    • kokosové vločky 1 polévková lžíce;
    • extra panenský kokosový olej 4 polévkové lžíce.

    Všechny ingredience smíchejte v mlýnku na kávu. Aplikujte kompozici jemnými krouživými pohyby. Masírujte 5-10 minut. Opláchněte teplou vodou.

    A pokud nemáte po ruce mlýnek na kávu, doporučujeme na hořčíkové peelingy použít Epsomskou sůl. Je jemnější a vhodný zejména pro citlivou pokožku.

    Pokud nemáte čas experimentovat, použijte tělový peeling TROPICAL TOUCH s kokosovým mlékem.

    Kokosový olej se běžně používá pro kulinářské účely, ale na internetu jsou stovky tipů, jak jej používat na obličej, tělo a vlasy, a dokonce i tipy, jak si s ním správně čistit zuby. Zeptali jsme se odborníků, k jakým účelům lze kokosový olej skutečně použít a kdy je nejlepší s ním přestat.

    Kokosový olej pro zdraví

    Ústní voda a bělení zubů

    Andrej Zhuk
    ortodontista, zubař na klinice OrthoLike

    – Kokosový olej může do určité míry vyčistit ústa, ale hned poznamenávám, že jako každý lidový lék je jeho účinek spíše skromný. Obecně je kokosový olej neškodná látka, kterou lze opravdu použít jako doplňkový hygienický produkt.

    Jako každý olej je i kokosový olej lepkavý, a když je v ústech, mohou se na něj „přilepit“ bakterie, ale pro tento efekt trvá vypláchnutí úst asi 15-20 minut! Olej navíc obsahuje extraktivní látku – kyselinu laurovou, která má určitou antimikrobiální vlastnost. To znamená, že olej nejen absorbuje patogeny, ale také zabije jejich malou část.

    Olej můžete použít jako ústní vodu, například po vyčištění zubů. Ale v žádném případě by se extraktivní látky neměly používat dlouhodobě. Dodržujte pravidlo: používejte kokosový olej měsíc (po čištění zubů), tři – přestávka.

    To je způsobeno tím, že se mohou hromadit v těle a vést k nežádoucím účinkům. Časem se navíc účinek kokosového oleje snižuje. Protože při delší expozici jakémukoli antibakteriálnímu prostředku se jeho účinek díky adaptaci bakterií snižuje (stávají se odolnějšími). V zásadě je známo, že pokud budete používat stále stejný krém, zubní pastu atd., pak se účinek bude postupně snižovat. Pokud si například vypláchnete ústa kokosovým olejem, pak bude v ústech méně bakterií, proti kterým je účinný, ale v ústech jsou další mikrobi, kteří také způsobují kazy. Neměli byste proto očekávat neustálé zlepšování a je lepší různé hygienické prostředky střídat.

    Co se bělení týče, do jisté míry dokáže kokosový olej sklovinu trochu zesvětlit, i když nemá přímo bělící účinek. Za prvé, zuby se mohou rozjasnit díky důkladnějšímu čištění (pokud jste si například dříve čistili zuby krátce, ale nyní to děláte důkladněji a také si vypláchněte ústa olejem pro extra čištění). Za druhé, zuby skutečně bělí interakcí s malým množstvím kyseliny. Ve struktuře skloviny probíhají chemické procesy a zuby se trochu zesvětlují. Tyto malé změny jsou však dočasné.

    Pomoc při popáleninách

    Kokosový olej se často používá jako první pomoc při spálení sluncem a jiných popáleninách. Již jsme však psali, že zamazat popáleniny tukem je nemožné.

    – Spálenou nebo spálenou kůži v běžném životě nenatírejte přípravky na bázi minerálních (tekutý parafín, vazelína) nebo přírodních olejů (sem patří kokosový ořech) a zásadně žádnými jinými látkami s vysokým obsahem tuku (zakysaná smetana, mastné kefír). Tuky totiž snižují přenos tepla, čímž zadržují teplo v pokožce a prodlužují její škodlivý účinek. Spálení to jen zhoršuje. Z tohoto důvodu nelze žádné popáleniny mazat oleji, mastnými krémy atd., – říká Anna Trushina, dermatoložka kliniky Ogni Olympus.

    Kosmetické využití kokosového oleje

    Ošetření obličeje a těla

    Elena Nikolaeva
    KOSMETICKÝ CHEMICKÝ, AUTOR BLOGU LENA.PROKOSMETIKU

    – Když už jsme u olejů, je třeba zdůraznit, že se skládají ze dvou frakcí – nezmýdelnitelné a zmýdelnitelné. První zahrnuje vitamíny, karotenoidy, fytosteroly, fosfolipidy atd. Druhá zahrnuje mastné kyseliny. Jsou nenasycené a nasycené. V kokosovém oleji je hodně nasycených. Kvůli tomu je olej tuhý, spíše hutný, špatně se vstřebává do pokožky a zůstává na ní jako jakýsi film. V tom je pozitivní bod: pokud je pokožka suchá, pak takový film zabrání dodatečnému odpařování vlhkosti z ní, takže se pokožka může sama rychleji zotavit. Ale žádné další dodatečné účinky, jako je antioxidační ochrana, z oleje nebudou. Jiné oleje, které mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina linolová a linolenová, dokážou obnovit ochrannou bariéru pokožky (dehydratace je obvykle známkou porušení této bariéry). Patří mezi ně např. olej z lejbkových semínek, hroznových semínek, malinových semínek, slunečnicový olej.

    Všechno to ale dává smysl, když je olej součástí krému nebo jiného pleťového produktu.

    Nanášení oleje na pokožku v jeho čisté formě je dost špatný nápad. Kůže obsahuje vlhkost a maz (maz), které se střídají ve vrstvách. Obě složky potřebujeme k výživě nebo obnově, proto není příliš fyziologické nanášet na pokožku pouze jeden olej – je jedno, kokosový nebo jakýkoli jiný. Olej se zabuduje do lipidové (tukové) kožní bariéry a postupně ji ničí, což vede k dehydrataci. Navíc některé oleje mají velmi suchou pokožku, i když kokosový mezi ně nepatří. Může ale ucpávat póry, to znamená, že působí komedogenně (vznikají kvůli tomu černé tečky).

    Olej nemá žádné vlastnosti proti stárnutí a proti vráskám.

    Shrneme-li, můžeme říci, že ve složení krémů je kokosový olej obecně svým způsobem neškodnou a užitečnou složkou, ale je lepší jej nepoužívat v čisté formě.

    Co se týče kokosového oleje na tělo, je to dobrá varianta pro zachování vlhkosti v pokožce v zimě díky stejnému filmu (kvůli bateriím je vzduch v místnostech suchý a pokožka se kvůli tomu vysušuje). Ale zase je lepší použít olej jako součást krému. Vyplatí se také podívat na individuální reakci: pokud se objeví podráždění, alergie a vyrážky, kokosový olej pro vás není vhodný.

    Kokosový olej se díky své textuře někdy používá jako zahušťovadlo a díky velkému množství nasycených tuků dlouho nežlukne a krém z kokosového oleje se skladuje 2-3 roky, na což kosmetické technologové to milují.

    Peeling z kokosového oleje

    Internet také doporučuje používat kokosový olej v peelingech – smíchat ho s cukrem, solí atp.

    – Bez ohledu na to, jaký olej je v peelingu použit, abrazivo zde hraje velkou roli. Pokud jsou sůl a cukr měkčí (už jen proto, že při kontaktu s vlhkostí tají), pak mletá káva nebo pecka z meruněk poškrábe pokožku. Prostřednictvím těchto mikroškrábanců pleť ztratí vlhkost a dehydratovaná pleť rychleji stárne. Pokud tedy používáte scruby, je to lepší pouze na tělo (ne na obličej). A ano, v tomto případě je kokosový olej dobrým základem pro peeling,“ říká Elena Nikolaeva.

    péče o vlasy

    „Výhody kokosového oleje pro vlasy, a ještě více pro pokožku hlavy, jsou docela kontroverzní,“ pokračuje Elena Nikolaeva. – Olej je velmi hutný, a pokud ho nanesete ke kořínkům, pak je bude dost těžké smýt. Kůže se pokryje filmem, začnou se v ní množit bakterie. Těžké bude také smývání oleje z vlasů po celé délce. V důsledku toho budete potřebovat velké množství šamponu – v důsledku toho budou vlasy přesušené. Ale není nic špatného na tom, když do šamponu nebo kondicionéru přidáte pár kapek lesku vlasů.

    Kokosový olej při vaření: klady a zápory

    Oleje jsou nezbytnou součástí většiny cukrářských výrobků. Fungují jako základ pro cukrové náplně, pečivo apod. Aby se dortová nebo vaflová vrstva neroztekla, používají se při výrobě polotuhé tuky (které se konzistencí blíží máslu) – mezi takové oleje patří i kokosové oleje.

    Dříve se používaly částečně hydrogenované tuky (tekuté oleje, které při částečné hydrogenaci získaly polotuhou strukturu), ale vedlejším efektem získání takového tuku byla tvorba trans-tuků. Částečně hydrogenované oleje byly nahrazeny přirozeně pevnými oleji, jako je palmový nebo kokosový.

    V každém případě pro ty, kteří se palmě vyhýbají, se kokosový olej stává nejlepší alternativou. Mnoho výrobců pro marketingové účely konkrétně nahrazuje kokosový olej palmovým.

    Kokosový olej obsahuje až 80 % nasycených tuků, zatímco palmový olej asi 50 %. WHO doporučuje omezit jejich počet a nedávat jim více než 10 % celkového příjmu kalorií, protože nadbytek může zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění.

    Pomocí kokosového oleje se získávají náhražky kakaového másla laurového typu. Výsledná poleva se hustotou i chutí blíží čokoládě.

    Mezi laurové tuky patří kromě kokosu palmojádrové. Oleje této skupiny se od ostatních tuků a olejů výrazně liší tím, že přecházejí náhle z pevného skupenství do kapalného: udržují si tvar při pokojové teplotě, přičemž se rychle a příjemně rozplývají v ústech, aniž by zanechávaly mastnou pachuť.

    Předpokládá se, že výrobky na bázi laurových tuků jsou levnější a bez chuti, pokud však plně dodržíte technologii výroby, recepturu a zajistíte správné podmínky skladování, budete mít lahodný dezert na bázi laurových tuků.

    Jak používat kokosový olej na vaření?

    Olga Kosníková
    POTRAVINÁŘSKÝ CHEMIE, AUTOR BOLOGU A STEJNOJMENNÉ KNIHY „HROZNÁ CHEMIE“

    – Kokosový olej je z 80 % nasycený tuk. Díky tomu se neznehodnocuje a nežlukne. Vaření s kokosovým olejem je možné, ale pod podmínkou, že je rafinovaný. Nerafinované oleje obsahují kromě tuků fosfolipidy, voskovité látky, barvicí pigmenty – snadno se spalují, kouří, při rozkladu tvoří karcinogeny.

    Rafinovaný kokosový olej odolá teplotám až 175 stupňů, což je dostačující pro domácí vaření. Nerafinovaný je vhodný k zálivce salátů, k míchání omáček apod.

    Kokosový olej není superpotravina. Ano, má antibakteriální účinek. Má příjemnou chuť a vůni. Ale konzumace oleje po lžičkách pro hubnutí nebo posílení imunity (vzhledem k tomu, že olej má poměrně vysoký obsah nasycených tuků) je špatný nápad.

    Sledujte novinky, přihlaste se k odběru newsletteru.

    Při citování tohoto materiálu je vyžadován aktivní odkaz na zdroj.

    ČTĚTE VÍCE
    Jak odstranit staré skvrny z barevného oblečení?