Žádná kosmetická taštička se neobejde bez produktů obsahujících panthenol a není se čemu divit: univerzální složka je přítomna v desítkách různých receptur pro hojení, obnovu, hydrataci a další možnosti péče o pleť. Podívejme se blíže na to, proč je panthenol v kosmetice potřebný, jaký vliv má na pleť a vlasy, pro koho je vhodný a jak se používá při každodenních kosmetických rituálech.

  1. Co je to panthenol?
  2. Výhody panthenolu pro obličej
  3. Výhody panthenolu pro vlasy
  4. Kde a v jakých produktech se panthenol používá?

Co je to panthenol?

Panthenol je ve vodě rozpustný provitamin B5, který se po vstupu do těla vlivem oxidačních procesů rychle mění na kyselinu pantotenovou (vitamín B5). Kosmetika může obsahovat dvě formy látky – l- nebo d-panthenol. Mají nízkou molekulární hmotnost a snadno pronikají epidermis a poskytují znatelné výsledky péče o pleť.

Samotný výraz „panthenol“ pochází ze slova pantothen, což v řečtině znamená „všude“. Kyselina pantotenová je skutečně přítomna ve všech živých organismech a jako součást koenzymu A se účastní mnoha metabolických procesů.

V medicíně a kosmetologii se také můžete setkat s názvem „dexpanthenol“, který je ve skutečnosti analogem panthenolu a má stejný účinek na pokožku.

Výhody panthenolu pro obličej

Jak se panthenol používá a na co pomáhá? Komponenta má široké spektrum účinku:

  • Jednou z hlavních vlastností panthenolu pro pokožku je jeho schopnost zlepšit buněčnou regeneraci pro rychlou obnovu tkání. Proto jsou indikacemi pro použití mastí, sprejů a dalších kosmetických přípravků s kyselinou pantotenovou často spálení sluncem, drobná poranění, oděrky a jiná poškození kůže.
  • Panthenol na obličej je vynikající složka proti stárnutí, která pomáhá vyhlazovat vrásky a zlepšovat kvalitu a tonus pleti. Působí pozitivně na syntézu kolagenových vláken, čímž zlepšuje elasticitu pokožky a činí vrásky a rýhy méně nápadné.
  • Další funkcí panthenolu v pleťové kosmetice je hydratace. Látka zabraňuje dehydrataci pokožky, eliminuje pocit pnutí a šupinatění. Ověřit vám to pomůže noční krém Moisturizing Expert od L’Oreal Paris, který posiluje ochrannou funkci a udržuje 24hodinovou hydrataci.
  • Ženám s citlivou pokožkou obličeje pomáhá panthenol zmírnit zarudnutí a podráždění, snížit známky zánětu a obnovit pocit pohodlí.
ČTĚTE VÍCE
Jaké barvy se hodí k růžovým vlasům?

Výhody panthenolu pro vlasy

Obnovující vlastnosti panthenolu lze ocenit nejen v péči o pokožku – látka má pozitivní vliv i na stav vlasů. Tato kosmetická složka posiluje a obnovuje poškozené vlasy, zabraňuje třepení konečků a udržuje dlouhotrvající hydratační účinek. Díky tomu budou vaše vlasy vypadat zdravější a lesklejší.

Chcete-li vyhodnotit účinnost panthenolu na vlasy, věnujte pozornost následujícím možnostem péče od L’Oreal Paris:

  • Řada Elseve Ultra Strength s biotinem, argininem a vitamínem B5 je navržena tak, aby pečovala o slabé vlasy náchylné k vypadávání. Posilující šampon, super balzám, maska ​​a krém proti lámavosti vlasy posilují, dělají je hustší a odolnější vůči vnějším vlivům.
  • Řada Elseve „Dream Length“ s keratinem a vitamínem B5 je navržena pro péči o poškozené a nepoddajné dlouhé vlasy. Řada produktů vlasy rychle transformuje, takže jsou po celé délce hedvábné a jemné.

Kde a v jakých produktech se panthenol používá?

Panthenol má regenerační, zklidňující, hydratační vlastnosti, díky čemuž je součástí kosmetických receptur s různým spektrem účinku:

  • Sérum, mléko, gel nebo krém s panthenolem na obličej je ideální variantou pro obnovu a zvlhčení pokožky, posílení jejího tonusu a snížení známek zánětu.
  • Provitamin B5 je často přítomen v základech, které umožňují kombinovat make-up a základní každodenní péči.
  • Díky své schopnosti stimulovat syntézu kolagenu lze Panthenol používat v kosmetice s anti-age efektem.
  • Například čisticí prostředky s panthenolem. Mycí gel Hyaluron Expert vám umožní jemně vyčistit i tu nejcitlivější pokožku, aniž by způsoboval pocit pnutí nebo nepohodlí.
  • Krém s panthenolem na obličej je vynikající opravný přípravek po opalování. Pomáhá předcházet známkám fotostárnutí a zklidňuje pokožku po delším pobytu na slunci.

Další přísada Kofein

PŘEČTĚTE SI O DALŠÍCH SLOŽKÁCH V NAŠÍ KOSMETICE

  • Kofein – zdroj energie pro pokožku
  • Vitamin C v každodenní péči o pleť
  • Kolagen: elixír mládí pro vaši pleť

Panthenol je jedním z nejoblíbenějších prostředků na popáleniny a na hojení mechanických poškození kůže. S výrobkem na jeho základě se můžete setkat téměř v každé lékárničce a jako součást kosmetické taštičky na dovolenou u moře. Prozradíme vám, kde se ještě panthenolový krém na obličej používá a jaké má užitečné vlastnosti.

Nevíte si rady s výběrem péče?

Zkontrolujte stav pokožky obličeje. Online diagnostika je založena na umělé inteligenci. Diagnostika poskytne osobní doporučení pro péči o pleť.

ČTĚTE VÍCE
Jak dlouho čekat mezi sérem a krémem?

Diagnostika akné založená na AI

Nevíte si rady s výběrem péče?

Odborná diagnostika pleti z jedné fotografie

Diagnostika akné založená na AI

Panthenol – co to je?

Panthenol nebo kyselina pantotenová – ve vodě rozpustný vitamín B5 (dexpanthenol) s nízkou molekulovou hmotností a vysokou schopností pronikat do hlubších vrstev pokožky.

Kyselina pantotenová byla objevena ve 30. letech 5. století a téměř okamžitě našla uplatnění ve farmakologii díky svým výrazným protizánětlivým, regeneračním a zklidňujícím vlastnostem. Schopnost urychlit obnovu tkání, zachovat jejich pevnost a pružnost, vyhlazovat vrásky, změkčit a hydratovat epidermis umožnila vitaminu BXNUMX zaujmout první místo mezi složkami pro péči o pokožku obličeje a těla. Dnes je panthenol na obličej jednou z klíčových složek a pomáhá řešit několik kožních problémů najednou.

Kde se panthenol používá?

  • V kosmetice
    Panthenol v kosmetice si získal pověst silného vnějšího regeneračního, hojivého a hydratačního prostředku. Jako součást kosmetických receptur se vitamin B5 nachází ve formě derivátů kyseliny pantotenové: D- a L-panthenolů. Často se používá jako základ zklidňujících přípravků pro citlivou, suchou, mastnou a problematickou pleť obličeje a také ve vzorcích přípravků po opalování.
    Jeho schopnost stimulovat syntézu kolagenu a elastinu, redukovat mimické záhyby, vyhlazovat reliéf pokožky umožňuje použití panthenolu jako součást korektivní péče proti stárnutí. Šampony, balzámy a masky s provitamínem B5 na vlasy zlepšují strukturu vlasů, stimulují růst, zabraňují podráždění a vysoušení pokožky hlavy.
  • V kosmetologii
    Vzhledem k tomu, že klíčovou funkcí dexpanthenolu je regenerace pokožky, v kosmetologii se přípravky na jeho bázi používají především po traumatických estetických zákrocích, jako je chemický peeling, fotoepilace, laserový resurfacing, při kterých dochází k narušení celistvosti epidermální vrstvy kůže. porušeno. Krémy, gely, masky s obsahem panthenolu pomáhají rychle zklidnit a zvlhčit poškozenou pokožku, zmírnit otoky a otoky tkání, zkrátit dobu rehabilitace a zabránit komplikacím.

Vlastnosti panthenolu pro pokožku obličeje a těla

Provitamin B5 má širokou škálu důležitých funkcí využitelných v kosmetologii. Rozebereme blahodárné vlastnosti panthenolu pro pokožku obličeje a těla a řekneme vám, zda může být látka škodlivá.

Výhody

  • Podporuje urychlenou regeneraci kožních buněk a slizničních tkání díky syntéze nejdůležitějšího energetického enzymu koenzymu A, obnovuje ochranné funkce epidermis.
  • Zklidňuje, zmírňuje podráždění a zarudnutí, působí protizánětlivě.
  • Rychle navrací pokožce pocit pohodlí po delším pobytu na slunci.
  • Má omlazující účinek: bojuje proti vráskám, snižuje turgor pokožky. Má mírný liftingový efekt, stimuluje tvorbu přirozeného kolagenu a elastinu.
  • Hydratuje, zjemňuje, chrání pokožku před dehydratací, minimalizuje a zabraňuje šupinatění.
  • Zabraňuje fotostárnutí: snížená elasticita, hyperkeratóza, dehydratační záhyby.
  • Posiluje stěny krevních cév, zabraňuje vzniku růžovky.
  • Posiluje imunitu pokožky, normalizuje buněčný metabolismus.
  • Stimuluje růst vlasů a nehtů.
ČTĚTE VÍCE
Jaké dřevo se používá v parfémech?

Škodlivé

Není možné poškodit pokožku panthenolem, protože látka není toxická, nezpůsobuje alergické reakce, suchost a podráždění. Naopak proti všem uvedeným poškozením pokožky se doporučuje používat přípravek na jeho bázi. Nedoporučuje se používat přípravky s vitamínem B5 při jeho individuální nesnášenlivosti.

Indikace pro použití kosmetiky s panthenolem

Kosmetika s vitamínem B5 je vhodná pro jakýkoli typ pleti a uspokojuje její základní potřeby péče. Pojďme analyzovat, jaký účinek má látka na epidermis a jak používat panthenol.

  • Suchá kůže
    Panthenol pomáhá navrátit pohodlí i té nejsušší pokožce obličeje a těla: dlouhodobě hydratuje tkáně, zjemňuje, činí pokožku pružnou a vyživenou.
  • Peeling na obličeji a těle
    Po použití přípravku s panthenolem se pokožka stává hladší, jemnější, hrubá zrohovatělá vrstva epidermis změkčuje, olupování a mizí pocit pnutí.
  • Solární popáleniny
    Panthenol je prvním a nejúčinnějším pomocníkem při spálení sluncem. Krém po opalování na jeho bázi okamžitě zklidňuje a hydratuje horkou pokožku, působí troficky, zmírňuje bolest a spouští procesy obnovy tkání.
  • První známky stárnutí
    V rámci anti-age beauty rutiny hraje důležitou roli i výživná látka: zabraňuje poklesu kožního turgoru a vyhlazuje záhyby různého původu. Lze použít k péči o oční okolí: redukuje vrásky, tmavé kruhy, obnovuje a chrání tenkou, suchou epidermis.
  • Zarudnutí a podráždění pokožky V srdci receptur pro péči o reaktivní a přecitlivělou pokožku účinně bojuje proti pocitu pálení, zklidňuje epidermis, obnovuje její hydrolipidickou bariéru, odstraňuje otoky a zarudnutí. Pomáhá při podráždění břitvy, proto se často vyskytuje v mlékách po holení.
  • známky akné
    Vitamin B5 léčí poškození pleti, například když se snažíte samostatně zbavit akné nebo černých teček. Pomáhá také hydratovat pokožku v důsledku nadměrného používání vysušujících přípravků s obsahem alkoholu.

Vlastnosti použití panthenolu pro různé typy pleti

  • Pro mastné Složka je obsažena v lehkých nekomedogenních gelech, fluidech, krémech pro mastnou problémovou pleť, zabraňuje dehydrataci tkání a bojuje s jejími následky: suchost, keratóza, loupání, podráždění.
  • Na sucho
    Nachází se v mnoha recepturách hydratačních kosmetických přípravků. Používá se v produktech péče o dětskou pokožku. Vyživuje, hydratuje, chrání epidermis, dobře se kombinuje s dalšími změkčovadly a hydrofixátory, jako je glycerin a kyselina hyaluronová.
  • Pro normální
    Normální typ je vysoce citlivý na téměř všechny pečující složky v kosmetice. Pokud váš základní krém pro normální pleť obsahuje panthenol, pak jej používejte podle návodu k použití.
  • Pro kombinované
    Kombinovaný typ kombinuje suchou oblast U-zóny a T-zóny, ve které jsou mazové žlázy nejaktivnější. Vzhledem k tomu, že panthenol neucpává póry, hydratuje, zjemňuje, obnovuje epidermis, je široce používán jako součást péče o tento typ pleti.
ČTĚTE VÍCE
Jak skladovat kynuté těsto na palačinky?

Formy uvolňování kosmetiky s panthenolem

V závislosti na typu a potřebách pleti existuje několik formátů kosmetiky s panthenolem ve složení. Pro mastnou a smíšenou pleť vybírejte přípravky na vodní bázi s lehkou texturou – gely, séra, fluidy, balzámy. Pro suchou pokožku jsou vhodné výživné produkty s lipidy obnovujícími recepturami a oleji ve složení, jako jsou bohaté krémy.

Panthenol lze často nalézt v základu podkladových bází nebo korektorů, rtěnek nebo balzámů, například ve složení Cicaplast obnovujícího balzámu na ochranu rtů. Pro vlasy se vyrábí šampony, kondicionéry a masky s panthenolem.